Πόσες διαφορετικές παρτίδες σκάκι υπάρχουν;

chess_game

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες διαφορετικές παρτίδες είναι δυνατό να παιχθούν στο σκάκι;

Κάνοντας την πρώτη κίνηση, ξεκινά ένα ταξίδι προς το χάος. Μόλις γίνει και η πρώτη κίνηση από τον αντίπαλο, υπάρχουν 400 διαφορετικές επιλογές στησίματος των κομματιών επάνω στη σκακιέρα. Μετά το δεύτερο ζευγάρι παιξίματος, υπάρχουν 197.742 πιθανές επιλογές, ενώ, μετά την τρίτη φορά, οι επιλογές αυξάνονται στις 121 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τον Jonathan Schaeffer, Επιστήμονα Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Alberta, που διδάσκει τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας παιχνίδια, ο δυνατός αριθμός διαφορετικών παρτίδων στο σκάκι είναι τόσο μεγάλος, που δεν αξίζει καν να μπει κάποιος σε κόπο για να τον υπολογίσει.

Μερικοί, έχουν υπολογίσει ότι αυτός ο αριθμός φτάνει τον 10^100.000 (διαβάστε παλαιότερο άρθρο σχετικά με τον υπολογισμό δυνάμεων).

Υπάρχουν μόνο 10^15 τρίχες επάνω στα κεφάλια όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας, υπάρχουν συνολικά 10^23 κόκκοι άμμου επάνω σε όλη τη Γη και υπάρχουν περίπου 10^81 άτομα σε όλο το διάστημα. Εάν αυτοί οι τρεις αριθμοί πολλαπλασιαστούν μεταξύ τους, δε φτάνουν καν τον αριθμό διαφορετικών παρτίδων που μπορούν να παιχθούν επάνω σε μια σκακιέρα…

(317 αναγνώσεις)