Καλό ταξίδι Φαρμούθιε

Τον Γιάννη Καλαμίτση τον ανακάλυψα μέσω ραδιοφώνου περί το 1997, όταν και πήγαινα Γυμνάσιο. Ξυπνώντας κάθε πρωί, πριν πάω στο σχολείο, άκουγα ένα μέρος της εκπομπής του «Πρωινές Χειρηλασίες» (τότε στον ΑΝΤ1) και φυσικά δεν έφευγα ποτέ, εάν δεν άκουγα και δεν ηχογραφούσα το περίφημο «ζουμ-ζουμ»! Ήταν ένα ιταλικό τραγούδι, επάνω στο οποίο ο Καλαμίτσης έβαζε δικούς του στίχους κάθε μέρα, σατιρίζοντας γεγονότα της επικαιρότητας.

Το ξεκίνημα της εκπομπής του στις 6 το πρωί ήταν χαρακτηριστικό. Στην αρχή ο χτύπος ενός ξυπνητηριού, κατόπιν η προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε» και τέλος το τραγούδι του Μανόλη Μητσιά «Στα κακοτράχαλα τα βουνά». Εκεί στην αρχή, συνήθως, διάβαζε το ελληνορθόδοξο ημερολόγιο της τρέχουσας ημέρας, όπου αναγράφονταν πλήθος ονομάτων, οσίων, αγίων, πατέρων, θυγατέρων κ.ά. Ανάμεσα σε αυτά είχε ξεχωρίσει το «Φαρμούθιος» για τον εαυτό του, καθώς και κάποια άλλα για τους υπόλοιπους συντελεστές της εκπομπής του. Έκτοτε παρουσιαζόταν στο κοινό ως «Ιωάννης Φαρμούθιος Καλαμίτσης». Το κλείσιμο τον εκπομπών του ήταν εξίσου χαρακτηριστικό και πάντα με την ατάκα «Σας ευχαριστούμε που και σήμερα μας επιλέξατε για τη μη δημοσιογραφική εναγρίωσή σας»!

Παρακάτω, δημοσιεύω ένα από τα «ζουμ-ζουμ» του Γιάννη Καλαμίτση, που ηχογράφησα ένα από εκείνα τα πρωινά… Καλό ταξίδι Φαρμούθιε…

(167 αναγνώσεις)